Is een trainings- of adoptiecampagne noodzakelijk voor iedere Microsoft365 toepassing? We kunnen hier niet standaard ‘Ja’ of ‘Nee’ antwoorden. De ‘Online’ varianten (webapplicaties) van Outlook, Word, PowerPoint, Excel en OneNote zijn zeer bekende en gebruiksvriendelijke toepassingen en zijn voor de meeste eindgebruikers ook meteen vertrouwd. Het in gebruik nemen daarvan vereist daardoor nauwelijks training of adoptie-activiteiten.

Naast de welbekende applicaties van Office, biedt Microsoft365 meer. Met de komst van Microsoft365 verandert er qua bestandsbeheer, door het overgaan op werken in de cloud, iets essentieels. We zien dat OneDrive, SharePoint en Teams minder snel automatisch omarmd worden in vergelijking met de Office Online applicaties. Denk daarnaast ook aan nieuwe apps zoals Planner, Forms en Sway. Deze apps komen binnen bereik van de gebruikers.

Voor deze laatst genoemde toepassingen vinden wij het raadzaam om een training of adoptiecampagne te overwegen. Met de juiste aandacht voorkomt een organisatie dat sommige medewerkers fanatiek aan de gang gaat met de nieuwe mogelijkheden, terwijl de rest vasthoudt aan e-mailcommunicatie en netwerkschijven. Ook vanuit het perspectief van compliance, security en governance is het belangrijk om het gebruik van deze nieuwe functies in goede banen te leiden.