Heeft u een professionele Microsoft Access ontwikkelaar nodig? Dan bent u op het juiste adres! 

Het verwerken van gegevens vormt een belangrijk onderdeel van het zakenleven. Het klantenbestand, het persoonlijke adresboek, de boekhouding of de inventaris: met de toenemende digitalisering wordt het steeds belangrijker gegevensrecords zo snel, flexibel en overzichtelijk mogelijk te ordenen en te beheren. Dit gaat eenvoudig met een database management systeem (DBMS), waarmee gegevens aan de hand van bepaalde kenmerken kunnen worden gesorteerd en weergegeven.

Een veelgebruikt DBMS is Microsoft Access (ook MS Access genoemd). Het programma wordt zowel in midden- en kleinbedrijven gebruikt als door particulieren, en is uitermate geschikt om overzichtelijke hoeveelheden gegevens te verwerken.

Microsoft Access is een onderdeel van het  Microsoft Office pakket. Met  Microsoft Access kan er in vrije korte tijd een stabiele applicatie ontwikkelt worden. Microsoft Access is niet alleen een database programma waar gegevens in kunnen worden opgeslagen, maar er zit een eigen programmeertaal (VBA) achter waar hele complete en complexe applicaties mee gemaakt kunnen worden.

Voordelen van MS Access

Omdat MS Access onderdeel is van het Office pakket kan er relatief eenvoudig gebruik worden gemaakt van de andere onderdelen zoals Outlook, Excel en Word. Hiermee creëert u uw eigen maatwerk applicatie in de vertrouwde Office omgeving. 

De software is zeer geschikt voor beginners in het databasemanagement: voor het aanmaken van eenvoudige databases heb je geen programmeerkennis nodig, omdat dit ook relatief eenvoudig via de grafische gebruikersinterface mogelijk is. Standaard is de applicatie van diverse wizards voorzien welke het ontwikkelen van een database gemakkelijker maken.

Wie het programma voor omvangrijkere toepassingen wil gebruiken, komt echter niet om de programmering met VBA(Visual Basic for Applications) heen. Met behulp van macro’s kun je verschillende taken relatief eenvoudig automatiseren.

Niet alleen het aanmaken en beheren van gegevensrecords, maar ook de analyse ervan is vaak eenvoudiger dan bij andere databasemanagementsystemen. Met behulp van verschillende hulpfuncties zijn het analyseren van reeds aangemaakte databases, het opvragen van de gegevensbasis aan de hand van bepaalde kenmerken en ook het opstellen van rapporten heel makkelijk.

Doordat een MS Access-database in slechts één bestand wordt opgeslagen, kun je deze eenvoudig met andere personen delen of op andere apparaten overschrijven. Mocht je de database in een andere applicatie willen openen (of andersom: andere databasebestanden in MS Access willen openen), dan kun je hiervoor vele interfaces gebruiken.